MAAK UW KEUZE
BESTEMMINGEN
Zo mooi is Oman
Michiel Kranendonk [werkzaam bij NBBS] over een reis in Oman op 20 november 2019
Aan het einde van de zomer besluit ik een bezoek te brengen aan Oman. Een mooie gelegenheid om het land te ontdekken voor het hoogseizoen weer begint. Samen met een reisgenoot vertrek ik met de KLM naar Muscat, de hoofdstad van het sultanaat. De nieuwe luchthaven is overzichtelijk en met het e-visum wandelen we eenvoudig door het immigratieproces. In de aankomsthal worden we netjes opgevangen door onze chauffeur en binnen een half uur zijn we in ons hotel, het Al Falaj hotel.
Muscat
In Muscat bezoek ik een aantal hotels. Het Sundus Rotana, het Centara Muscta, het Crown Plaza hotel en het Muttrah hotel. Ze liggen in diverse wijken en zo krijg ik al snel een goed beeld van de stad. Tijdens de stadstour bezoeken we de Corniche (boulevard), het paleis van de sultan (van buiten) en de Muttrah Souk. De levendige souk is erg leuk om doorheen te wandelen. Aan het einde van de dag wordt de huurauto overgedragen en zijn we er klaar voor om aan de rondreis te beginnen.
Van Muscat naar Ras Al Jinz
De Sultan Qaboos Grand Mosque is een must see en terecht. Wow, wat is die kroonluchter indrukwekkend en ook de grootte en eenvoud maken indruk. Bij een supermarkt halen we ijs en frisdrank voor in de koelbox. In de GPS is Quriyyat maar moeilijk te vinden en we besluiten op de kaart te gaan rijden. Quriyyat kent geen echte bezienswaardigheden, maar het fort, de vissershaven en de corniche kunnen een leuke afwisseling zijn van de snelweg. Onze volgende stop, de Bimmah Sinkhole, konden we niet vinden, ondanks dat dit toch wel een hoogtepunt is. Waarschijnlijk hadden we het bordje gemist, maar het kan ook aan de spelling, de kaarten of de naamsverandering hebben gelegen. We rijden door naar onze laatste geplande stop voor vandaag, de Wadi Shab. We pakken onze zwemspullen, want een frisse duik hebben we wel verdiend. Vanaf de parkeerplaats word je met een bootje naar het begin van de canyon gebracht en na een half uurtje bereiken we de eerste poel. Mijn reisgenoot dipt even onder, ik maak wat foto’s en we wandelen verder. Na 20 minuten en wat meer geklauter bereiken we de tweede poel. Heerlijk zwemwater, maar verderop schijnt een watervalletje te zijn, waar je alleen zwemmend kunt komen. We gaan de uitdaging en het avontuur aan en het is werkelijk fantastisch. Een klein watervalletje en een touw om nog verder te kunnen…. Helaas, we moeten nog naar Ras al Jinz vanavond en besluiten terug te gaan. De wadi is echt prachtig en er loopt een mooi irrigatiesysteem. Vergeet niet om waterschoenen en een droogzak mee te nemen. Wij moesten onze waardevolle spullen achter laten op het droge, maar bij terugkomst lag alles er nog. Oman is superveilig, maar het is geen garantie natuurlijk.
Van Ras al Jinz naar Wahiba Sands
In Ras al Jinz heb je de kans om reuzenschilpadden te zien en wat is dat bijzonder. Wij verblijven in het Ras Al Jinz Scientific Center en dan krijg je twee excursies. Een op de avond van aankomst die ook toegankelijk is voor andere toeristen. Met een grote groep gaan we in het donker het strand op en de gids vindt twee schildpadden die bezig zijn met eieren leggen. Een bijzondere ervaring. De tweede excursie start om 04:30 en is alleen voor gasten van het hotel. De groep is een stuk kleiner en wederom in het donker loop je naar het strand. Het wordt al snel licht en om ons heen zien we diverse schildpadden bezig met eieren leggen, de kuil afdichten of terug kruipen naar de zee. Erg indrukwekkend en veel mooier dan de avondexcursie. Na het ontbijt bezoeken we eerst nog een ander hotel. Het hotel is verhuisd, maar de GPS brengt ons nog naar de locatie van 4 jaar geleden. Het hotel zelf is uitstekend en het nabije strand is zo verlaten en sereen dat we een duik moeten nemen. We rijden met de auto het strand op en zitten vast. Oeps. Uiteindelijk komen we los en zetten we de auto weer op vaste grond. De duik in zee is heerlijk en we fantaseren erover hoe het er hier over tien jaar uit zal zien. In Sur bezoeken we de dhow werkplaats en ondanks dat ze er met een aantal van deze traditionele boten bezig zijn, is dit de laatst overgeblevene. Jammer dat deze prachtige ambacht al aan het verdwijnen is. Ook bezoeken we het Bilad Sur fort dat erg mooi is opgeknapt. De route naar Wadi Bani Khalid is voor het grootste gedeelte saai tot je het laatste stuk bereikt. Al slingerend ga je een berg over en kom je terecht in een dorpje en oase. Deze wadi is volledig ontwikkeld voor toeristen en de lokale bevolking. Er is een restaurant, er zijn picknickplaatsen en er wordt gevraagd je te bedekken bij het zwemmen uit respect voor de plaatselijke bevolking. In Al Mintarib tanken we de auto vol en na veel zoeken, vragen, praten en assistentie vinden we de bordjes naar ons woestijnkamp. We laten de bandenspanning verlagen en rijden de woestijn in. De weg is deels zanderig en deels verhard, type wasbord, waarbij alles begint te trillen. Na ca. 11 km rechtdoor bereiken we het woestijnkamp en blijkt de rit reuze mee te vallen. We hebben zelfs de vierwielaandrijving nog niet gebruikt. We checken snel in, boeken direct een Dune bashing/Sunset safari en gaan op pad. Helaas verdwijnt de zon op het laatste moment achter de wolken, maar kunnen we wel genieten van het super fijne zand en het uitzicht.
Van Wahiba Sands naar Nizwa
Bij het ontwaken zijn de woestijnduinen in een ochtendmist gehuld, maar met het stijgen van de temperatuur trekt de mist snel weer weg. Voor het bezoek aan een ander woestijnkamp rijden we eerst weer terug naar de hoofdweg en begint het zoeken opnieuw. Uiteindelijk zien we een bordje en de weg de woestijn in. De route is uitdagender, de omgeving is vele malen mooier en ook het woestijnkamp is mooi opgezet. Op de terugweg besluiten we een test te doen om te kijken hoe snel je comfortabel door de woestijn kunt rijden. Aan de hoofdweg laten we onze banden weer oppompen en gaan op weg naar Nizwa. De GPS geeft standaard de snelste route aan via de snelwegen, maar wij pakken de kaart erbij en kiezen voor een binnenweg. Helaas staan vele dorpjes niet op de kaart en kunnen we lastig oriënteren. We zetten de GPS op de kortste route en dat helpt. We rijden door een decor van ruige bergen en door de smalste straatjes van een dorpje. De school is net uit en de meisjes zwaaien vriendelijk en verlegen naar ons. In Birkat al Mawz bekijken we enkele oude ruïnes en bezoeken we een fort. In Nizwa bezoeken we het indrukwekkende fort met een uitgebreide collectie aan museumstukken. Prachtig om te zien. Ook de souk van Nizwa is een bezoek waard, hebben we van horen zeggen, maar we waren al aardig vermoeid en hadden meer zin in het zwembad. Ik bezoek nog een hotel om de dag mee af te sluiten en ’s avonds keren we daar nog eens terug voor een fris en koud biertje.
Van Nizwa naar Jebel Shams
Vandaag hebben we weer de dag volgepland met veel bezienswaardigheden. Eerst Jabrin Castle dat volledig gerenoveerd is. Ik vind het nog mooier en indrukwekkender dan het fort van Nizwa. Hierna rijden we door naar Bahla fort en de ommuurde stad. Ondanks dat dit fort op de UNESCO werelderfgoedlijst staat is er geen foldertje en zijn er geen bordjes te bekennen. In het fort zie je de prachtige leemstructuur en kun je heerlijk ronddwalen. In deze forten kom je, in tegenstelling tot eerdere forten, gelukkig geen duiven tegen, wel vleermuizen. We rijden de bergen in naar het authentieke oasedorpje Misfat Al Abriyyen, waar je langs een authentiek irrigatiesysteem kunt wandelen. Helaas valt ons bezoek tegen. Er zijn veel werkzaamheden in het dorpje, huizen zijn verwaarloosd, bordjes voor de wandelroute ontbreken en het irrigatiesysteem is deels overwoekerd. We rijden door naar Jebel Shams, het hoogste punt van onze rondreis. Hier bevindt zich de ‘Grand Canyon van Oman’ en de hoogste berg die beide met een wandeling te bezoeken zijn.
Van Jebel Shams naar Muscat
We staan om 05:00 op om de Balcony Walk in de canyon te lopen. Als we richting de receptie rijden komt de nachtportier al naar buiten met onze ontbijtpakketjes. Wat een service. Het beginpunt van de wandeling is weer even een zoektocht, maar na een flink stuk off-road kunnen we de auto parkeren en starten met de wandeling. De temperatuur is nog aangenaam. Het pad is overwegend goed. Her en der moet je over wat rotsblokken en rekening houden met los gesteente. Voor mensen met hoogtevrees is het misschien geen leuke wandeling, want de canyon is echt honderden meters diep. De wandeling leidt naar een verlaten dorpje aan het einde van de canyon. Onbegrijpelijk wat mensen hier deden, het is echt afgelegen. Wel is er water, groeien er diverse vruchten en zijn er terrassen aangelegd. Terug loop je dezelfde route en om deze ook interessant te maken besluiten we een goede daad te doen en al het plastic mee te nemen uit de canyon. Met vier volle tassen komen we terug en worden we door de dorpsoudste met zijn stok er nog even op gewezen dat het wel in de prullenbak moet. En bedankt. Tussen Jebel Shams en Musannah liggen zo enorm veel bezienswaardigheden dat we echt een keuze moeten maken. Uiteindelijk kiezen we voor het fort van Nakhal en een wadi voor een laatste avontuurlijke ervaring. Onze laatste nacht brengen we door in het Millennium Resort. Het hotel biedt ruime kamers, meerdere zwembaden, een strand en meerdere restaurants. Een heerlijke afsluiting na een prachtige reis. Oman, je bent een prachtige bestemming en ik kom graag nog eens terug om alle andere bijzondere plekken te ontdekken!
Tips
- Neem uitgebreid de tijd om de route van de volgende dag voor te bereiden. De afstanden zijn groot dus plan niet te veel bezienswaardigheden op een dag.
- Gebruik niet alleen de GPS, maar ook een wegenkaart en eventueel een lokale simkaart en Google maps.
- Namen worden vaak op allerlei manieren geschreven. Zoek daarom ook in het GPS in de standaard menu’s.
- Bij Ras al Jinz, in de Wahiba woestijn en in Jebel Shams is geen wifi beschikbaar.
- Rond onze lunchtijd houden veel Omani siësta en kunnen restaurants gesloten zijn. Sowieso lijken ze altijd gesloten, probeer daarom altijd even of de deur open is.
- Oman is prima te bezoeken vanaf half september tot half april. In de overige maanden stijgt de temperatuur tot ver boven de 40 graden.
- Zorg altijd voor voldoende water! Zelfs in de forten kan het bloedheet worden.
- Boek minimaal 1 nacht in het Millennium Resort voor een ontspannen afsluiting. Ze zijn zo gastvrij dat je na het uitchecken gebruik kunt blijven maken van het zwembad. Je bagage wordt tijdelijk opgeslagen en aan het einde van de dag kun je je opfrissen en richting de luchthaven rijden.